MANASTIREA VOVIDENIA
- Situata la cca 50 km departare de Tulcea, īn comuna Slava Cercheza, a fost construita īn secolul XVII, fiind unica mānastire de maici de rit vechi din lume.
Manastirea īsi are istoricul īnca din secolul XVII-lea, cānd īn acest loc au venit calugari rusi care au īnfaptuit un mic schit cu chilii de lemn. Neavānd locas de īnchinare, au despadurit un loc pe care au construit o biserica mica de lemn. Staretul īntorcāndu-se īn Rusia a adus Icoana Maicii Domnului din Kazan, de unde īsi trage si numele biserica mica actuala. Nu dupa mult timp pe acest loc au venit credinciosi rusi de rit vechi(lipoveni) care au īnfiripat īn jurul acestei vetre satul Slava Rusa. Calugarii s-au retras īn zona īmpadurita, unde au construit o alta biserica, tot din lemn, pe locul unde se afla acum Manastirea Uspenia.
Mai tārziu, o vaduva bogata din Rusia a vizitat schitul care era parasit si dupa revenirea ei din Moscova īmpreuna cu slujnica sa si cāteva maici au pus bazele unei manastiri de maici construind chilii si ducānd o viata de sine. Īn urma inundatiei din 1850 care a distrus chiliile si ramānānd numai biserica care le-a dat speranta si punānd īncrederea īn Dumnezeu, au plecat īn Moscova si primind ajutoare au revenit si au construit alte chilii pe un loc mai īnalt, unde se afla acum manastirea.
Īn prezent īn manastire sunt doua biserici : o biserica mare cu hramul Intrarea Maicii Domnului, praznuit la data de 21 noiembrie pe stil vechi si 4 decembrie pe stil nou,
si o biserica mica (de iarna) cu hramul Icoana Maicii Domnului din Kazani,
praznuit de doua ori pe an odata vara pe data de 8 iulie 
BACK -> HOME PAGE
manastireavovidenia1_02
manastireavovidenia2_02